Een kippenvel moment door individueel welzijn

Soms komt het voor dat echtparen met verschillende ziektebeelden apart van elkaar wonen in onze woonzorglocaties. Zo ook het echtpaar in onderstaand verhaal.

Meneer woont op de psychogeriatrische afdeling en zijn vrouw op de somatische afdeling. Door dementie herkent meneer zijn vrouw vaak niet. Je kan je voorstellen dat dit voor zijn vrouw soms erg emotioneel is. Vorige week vond een echt ‘kippenvel-moment’ plaats tussen dit echtpaar.

Een collega van welzijn kwam de huiskamer binnen en meneer keek haar vragend en helder aan. Meneer wilde graag naar zijn vrouw en noemde haar naam. Door de dementie komt het bijna nooit voor dat meneer haar naam uitspreekt. Samen met de collega van welzijn werd er een bezoekje gebracht aan zijn vrouw.
Toen ze elkaar zagen werd er gekust en geknuffeld. Mevrouw herhaalde een aantal keer dat ze het zo fantastisch vond dat haar man haar kwam bezoeken! Het echtpaar heeft als vanouds samen, ontspannen en liefdevol, televisie gekeken. In dat moment waren ze weer in verbinding en herenigt, de liefde spatte ervan af.

Collega’s van de zorg vertelden ons later dat mevrouw haar situatie, voor de nacht van het bezoek, erg kwetsbaar was. Het was net alsof meneer dit aanvoelde. Een ontzettend mooi moment dat ons kippenvel bezorgde.