Vier organisaties starten samen klas voor project OpStap

Hoe helpen we meer mensen aan een baan in de zorg? Marcel van der Meulen, directeur Zorg en Behandeling bij Zorgroep Drenthe, bedacht een unieke manier van werven; een vaste baan in de zorg hoewel je je opleiding nog niet hebt afgerond. Dit is een van de belangrijkste onderdelen uit het project OpStap.

Via OpStap kunnen zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding volgen en meelopen met ervaren zorgmedewerkers, om uiteindelijk aan de slag te gaan in de zorg. De opleiding brengt, voor de studenten, geen kosten met zich mee en zodra ze met de opleiding starten hebben zij een dienstverband voor 24 uur per week. In februari van dit jaar startte de eerste groep bij Zorggroep Drenthe. Voor een nieuwe groep leerlingen doen ook De Westerkim (Hoogeveen), ZZWD (Dwingeloo/Ruinen/Havelte) en Stichting Icare (Drenthe) mee aan dit bijzondere project. Belangstellenden kunnen tot uiterlijk 15 juli a.s. solliciteren via www.zorgpleinnoord.nl/vacatures of via de website van de deelnemende organisaties.

Personeelstekort is al jaren een probleem in de zorg en in zijn zoektocht naar mogelijke oplossingen ontdekte Marcel dat er bij het UWV veel CV’s waren van mensen die in de zorg wilden werken maar geen diploma hadden. Kennelijk waren werkgevers er niet op gericht om deze mensen aan zich te kunnen binden. Hij werkte destijds (2017) bij zorgorganisatie Patyna in Friesland en legde al snel contact met ROC Friese Poort. Zij schreven een specifiek lesprogramma dat voldoet aan een landelijk diploma helpende niveau 2. Binnen twee maanden kon de eerste groep ‘OpStappers’ in Friesland beginnen! Nu start dit project dus ook bij Zorggroep Drenthe, ZZWD, De Westerkim en Stichting Icare i.s.m. Noorderpoort.

Op donderdag 21 juli a.s. organiseren de samenwerkende organisaties een voorlichtingsmiddag en zijn er speeddates. Op deze manier kunnen de kandidaten kort kennis maken met de verschillende organisaties en kunnen de organisaties op hun beurt, een beeld krijgen van de kandidaten. De volgende stap is dat de geselecteerde kandidaten vanaf 1 september a.s. starten met hun opleiding Helpende Zorg & Welzijn. Hun opleiding volgen ze een dag in de week bij Noorderpoort locatie Assen en daarnaast werken ze twee dagen in de week binnen de organisatie van hun keuze. Tijdens deze werkdagen worden ze begeleid door een werkbegeleider en een praktijkexpert. Na het succesvol afronden van de opleiding krijgen de leerlingen het erkende diploma Helpende en een dienstverband voor onbepaalde tijd voor minimaal 24 uur per week.