OpStap en ZorgSaam centraal in werkbezoek wethouder gemeente Assen

Gisteren mochten wij wethouder J. Broekema en beleidsambtenaar J. Gernaat van de gemeente Assen ontvangen. Zij brachten een werkbezoek aan ons Centraal Bureau in Assen. De heren werden ontvangen door Marcel van der Meulen (directeur zorg en behandeling) en Richard van der Pluijm (directeur extramurale zorg- en dienstverlening). Centraal stond het thema arbeidsparticipatie en dus kwamen het project OpStap en ons studieproject ZorgSaam ruimschoots aan de orde.

Studieproject ZorgSaam
Tijdens het werkbezoek stond een ontmoeting met studenten van het studieproject Zorgsaam gepland. Zorggroep Drenthe startte met het studietraject, in samenwerking met Yomema, een organisatie die zich richt op de buitenlandse arbeidsmarkt. In november 2021 is gestart met 40 studenten vanuit Indonesië. Deze studenten zijn bij Zorggroep Drenthe voor tenminste de komende drie jaar inzetbaar binnen de intramurale- én extramurale zorg. Projectmedewerker Janna Hogenberg en twee studenten vertelden o.a. over de voorbereiding in Indonesië, hun komst naar Nederland, het werken bij Zorggroep Drenthe en het wonen in Assen.

Project OpStap
Daarna werd een bezoek gebracht aan het opleidingscentrum van Zorggroep Drenthe. Hier worden niet alleen praktijksituaties nagebootst, er bevindt zich ook een klaslokaal waar studenten les krijgen. Tijdens het werkbezoek kregen studenten van project OpStap les. Via OpStap kunnen zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding volgen en meelopen met ervaren zorgmedewerkers, om uiteindelijk aan de slag te gaan bij Zorggroep Drenthe. De wethouder en beleidsambtenaar spraken met een aantal studenten en gingen in gesprek met docenten van het Noorderpoort die intern bij Zorggroep Drenthe de opleiding van deze studenten verzorgen.
Daarnaast spraken zij met een van onze adviseurs leren en ontwikkelen en een praktijkexpert over praktijkgericht leren en de 70-20-10 methode. In deze methode worden werken en leren zo dicht mogelijk bij elkaar gebracht, 70% wordt geleerd in de praktijk, 20% leren de studenten van elkaar en 10% wordt klassikaal behandeld. Dat wat de ene dag in de les geleerd wordt kan bij wijze van spreken de volgende dag al in de praktijk gebracht worden.

Een middag met een vol programma waarin wij hebben kunnen laten zien waar wij o.a. mee bezig zijn als het gaat over arbeidsparticipatie. Wil je meer weten over deze projecten of ben je geïnteresseerd in werken bij Zorggroep Drenthe? Kijk dan op https://www.zorggroepdrenthe.nl/werken-bij