Meer mensen aan het werk in de ouderenzorg met OpStap
Vandaag ontving de eerste lichting van 16 deelnemers van OpStap bij Zorggroep Drenthe hun diploma ‘Helpende Zorg & Welzijn’. Via het project OpStap krijgen zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een vaste baan in de zorg.
De deelnemers van OpStap ontvingen hun diploma in woonzorglocatie Mozaiek in Zuidlaren uit handen van hun docenten van Noorderpoort. De ‘OpStappers’ volgden een dag in de week les bij Noorderpoort en liepen twee dagen in de week mee met ervaren zorgmedewerkers van Zorggroep Drenthe. Door de combinatie van werken en leren zijn de deelnemers het afgelopen jaar omgeschoold tot woon- en zorgondersteuner.
Krappe arbeidsmarkt
Het personeelstekort in zorg en welzijn vraagt om een andere manier van werken en opleiden, zodat meer mensen aan de slag kunnen. Vanuit deze gedachte ontwikkelde Marcel van der Meulen – directeur Zorg & Behandeling bij Zorggroep Drenthe – het initiatief OpStap. ‘Er is een grote groep mensen in Nederland die wel in de zorg wil werken, maar geen diploma heeft,’ aldus van der Meulen. Hij bedacht het concept enkele jaren geleden bij zijn toenmalige werkgever en heeft dit inmiddels ook uitgerold bij Zorggroep Drenthe.
Succes
Het succes van OpStap is ook bij andere zorgorganisaties in Drenthe niet onopgemerkt gebleven. Momenteel zijn er nog twee groepen met in totaal 42 deelnemers bezig om hun diploma ‘Helpende Zorg & Welzijn’ via OpStap te halen. Naast Zorggroep Drenthe hebben ook zorgaanbieders iCare, Westerkim en Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe zich hierbij aangesloten. Het voornemen is om in mei met een nieuwe groep te starten. Interzorg sluit dan ook aan bij het initiatief.