Fennechina Graansma (EHO) over haar werk en grappige momenten bij cliënten

Fennechina Graansma vertelt over haar werk bij de Extramurale Huishoudelijke Ondersteuning (EHO) en grappige momenten bij cliënten.

Vertel eens iets over jezelf.
Mijn naam is Fennechina Graansma, ik ben 53 jaar en ik woon in Roden. Hier woon ik samen met mijn man en onze twee dochters. Ik werk nu twee jaar als huishoudelijk medewerker bij de Extramurale Huishoudelijke Ondersteuning (EHO).

Waarom ben je bij Zorggroep Drenthe gaan werken?
Ik werkte lange tijd als kapster en er kwamen altijd veel ouderen in de salon. Een keer per week stond ik zelfs in de salon van Symphonie (toen nog het Else van der Laanhuis, red.). Hoe grappig is dat! Daarnaast werkte ik ook particulier als huishoudelijk ondersteuner bij ouderen. Ik heb dus altijd al veel met ouderen gewerkt. Na een tijdje niet gewerkt te hebben begon het toch weer te kriebelen om iets voor de ouderen te betekenen. Ik vind het ontzettend gezellig om met ouderen te werken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik van waarde kan zijn voor de generatie die voor ons gezorgd heeft. Zo ben ik bij Zorggroep Drenthe terecht gekomen.

Wat maakt dat je dit werk graag doet?
De waardering die je krijgt van de mensen. Wanneer ik naar huis ga en te horen krijg hoe blij de cliënt is dat ik ben geweest, dan geeft mij dat ontzettend veel voldoening. Ik vind het fijn om mensen om mij heen te hebben. Omdat ik alleen werk vind ik het fijn om tussendoor een praatje met de cliënten te maken. Dat is leuk voor hen maar ook voor mij. Af en toe worden er bijeenkomsten georganiseerd voor alle EHO collega’s. Daar ga ik ook graag naar toe. Zo leer ik mijn collega’s kennen en wisselen we ervaringen uit. Ik hoop dat ik dit werk nog lang kan doen, het is ontzettend belangrijk en dankbaar werk!

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Als het goed weer is dan ga ik op de fiets naar mijn cliënten. Ik vind het fijn om op die manier fris aan de dag te beginnen. Als ik bij de cliënt binnenkom maken we altijd even een praatje. Daarna begin ik met mijn werkzaamheden. Ik heb vaste cliënten dus ik weet mijn weg goed te vinden. Tijdens het werken kletsen we af en toe. Ik merk echt dat je toch ook een luisterend oor bent voor de mensen. Als mijn werk erop zit wordt mij vaak nog een kop koffie aangeboden voordat ik naar huis ga.

Maak je wel eens bijzondere of grappige dingen mee in je werk?
Ik heb best een bijzondere naam. Veel cliënten hebben moeite met het uitspreken of onthouden ervan. Ik vertel dan vaak het verhaal van mijn schooltijd. Daar had men ook altijd moeite met mijn naam. Samen met een vriendin waren wij het duo ‘Kareltje en Kees’. Dat kon men goed onthouden én uitspreken. Wanneer cliënten nu moeite hebben met mijn naam zeg ik altijd: “Zeg maar Kees”. Dat is voor iedereen wel zo makkelijk. Zelfs kinderen van cliënten weten van mijn bijnaam. Als zij bellen voor een praatje vragen ze vaak ook even of ‘Kees’ al is geweest.