Ronneke van der Molen over de BBL-opleiding verpleegkunde

Ronneke van der Molen volgt de BBL-opleiding tot verpleegkundige bij Zorggroep Drenthe. Zij vertelt over haar ervaring met de opleiding, cliënten en de wijkverpleging.

Wie ben je en vertel eens iets over jezelf?
Mijn naam is Ronneke van der Molen en ik woon met mijn vriend in Beilen. We hebben een zoon en een dochter en die zijn inmiddels allebei het huis uit. We hebben een hoveniersbedrijf aan huis, hiervoor doe ik de administratie.

In 1991 heb ik de opleiding Jeugdwelzijnswerk aan het hbo afgerond. Daarna heb ik twee jaar in het ziekenhuis UMCG gewerkt als pedagogisch medewerker op de kinderafdeling. Zo ben ik in de kinderopvang terecht gekomen. Ik heb bijna 30 jaar in de kinderopvang gewerkt. In die 30 jaar heb ik veel verschillende functies gehad. De kinderopvang is een dynamische omgeving, wat het werk uitdagend maakte en de ruimte bood om mee te groeien. Ondanks dat ik hier met veel plezier heb gewerkt, begon het vorig jaar toch te kriebelen. Ik wilde wat anders gaan doen.

Wat doe je binnen Zorggroep Drenthe?
Ik ben wijkverpleegkundige in opleiding. Ik heb het eerste jaar van de opleiding hbo-verpleegkunde voor een groot deel afgerond.

Tijdens mijn werk ga ik mee op route en ondersteun ik de wijkverpleegkundigen met hun werkzaamheden. Mijn werkbegeleider is eind maart met zwangerschapsverlof gegaan. Samen met een collega BBL-student ondersteunen we de andere wijkverpleegkundigen in het overnemen van haar werkzaamheden.
Hiervoor heb je een andere baan gehad.

Waarom ben je begonnen aan de opleiding tot verpleegkundige?
Toen corona het dagelijks leven veranderde had ik weer de behoefte om in de praktijk aan de slag te gaan. Ik miste het werken met collega’s. In de kinderopvang werkte ik veel op kantoor. Dit alles zette mij aan het denken. Mijn dochter heeft de opleiding hbo-v twee jaar geleden afgerond. Zo had ik dus al een inkijkje in de opleiding gekregen. Toen heb ik mijn keuze gemaakt.

Ik heb gekozen voor de FastSwitch hbo-v opleiding aan de Hanze Hogeschool. FastSwitch is voor mensen die al een hbo diploma hebben maar zich graag willen laten omscholen.

Hoe vind je het om bij Zorggroep Drenthe te werken?
Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om mij bij Zorggroep Drenthe om te scholen! Ik had een aantal organisaties een open sollicitatie gestuurd. Bij Zorggroep Drenthe had ik al vrij snel een gesprek. Het gesprek was erg positief en de collega’s zijn ook erg fijn om mee samen te werken.

Hoe is het om weer te studeren?
Het was in het begin zoeken naar de juiste balans. Naast het dagelijkse leven weer studeren is een grote verandering. In het begin dacht ik ‘kan ik het nog wel?’ Uiteindelijk is het ontzettend meegevallen. Ik heb wisselende schooldagen en verder is het zelfstudie. Dat maakt de combinatie makkelijker.
Het is ook fijn om in een klas te zitten. Ik vind het prettig om met medestudenten te kunnen sparren over onderwerpen en elkaar te helpen waar nodig.

Hoe vind je het om theorie en praktijk te combineren?
De theorie die ik leer kan ik in de praktijk vrijwel direct toepassen. De modules zijn zo ingericht dat je vooraf de opdrachten kunt bekijken. Zo weet je ook wat je te wachten staat. Met mijn vragen kan ik terecht bij mijn werkbegeleider en collega wijkverpleegkundigen. Ik vind de combinatie van werken en leren fijn, juist omdat het direct toe te passen is.

Dit jaar heb ik voor een opdracht bijvoorbeeld een zorgplan en een gezondheidsbevorderingsplan geschreven. In deze plannen staat welke winst voor de cliënt nog behaald kan worden. Je gaat met een cliënt in gesprek om te kijken wat voor hen belangrijk is. Je denkt met de cliënt mee en kijkt naar de mogelijkheden om te zorgen dat de gezondheid niet achteruitgaat en in sommige gevallen verbetert. Na het maken van deze plannen kon ik het direct bij de cliënt in de praktijk brengen.

Hoe ziet een gemiddelde school- en werkdag er voor jou uit?
Ik ga niet op dezelfde dag naar school als dat ik werk. Een schooldag is vaak van 9.00 uur tot 16.00 uur. We komen eerst met onze Community Of Learning (COL) bij elkaar. De COL is mijn klas. Er is dan ruimte voor presentaties van de studenten en feedback.

Daarnaast hebben we communicatie en medische lessen. Tijdens de medische lessen hebben we het vaak over voorbeelden die wij als studenten inbrengen. Het hele jaar door oefenen we verpleegkundige vaardigheden zoals injecteren, stomazorg en alle andere verpleegkundige handelingen. Alle afgeronde vaardigheden mag je daarna ook in de praktijk laten aftoetsen en daarna uitvoeren.

Bij Zorggroep Drenthe heb ik wisselende diensten. Als ik een dagdienst heb begin ik om 7.00 uur op het wijkkantoor in Assen. De dag start ik met het lezen van rapportages en om 7.15 uur ben ik dan bij de eerste cliënt. Een ochtendroute duurt ongeveer tot 12.00 uur. Daarna ga ik terug naar het wijkkantoor. Hier ga ik verder met andere werkzaamheden, zoals het aanpassen van een zorgplan.

Een avonddienst begint om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 23.30 uur De dienst bestaat alleen uit het rijden van routes. De routes verschillen elke keer, geen dag is hetzelfde. Tijdens een dienst zie ik gemiddeld zo’n 24 cliënten.

Wat vind je leuk aan het werken in de ouderenzorg?
Het contact met cliënten vind ik vooral leuk. Ik word ontzettend blij van de dankbaarheid van de cliënten. De afwisseling vind ik ook heel leuk. Je komt bij zoveel verschillende mensen en ziet veel verschillende ziektebeelden.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in je werk tot nu toe?
Het leukste vind ik wanneer mensen heel tevreden zijn als ik ben geweest. Cliënten geven wel eens aan dat ze het fijn vinden dat ik een rustige werkhouding heb. Dat ervaren ze als prettig. Dat vind ik een mooi compliment. Alle kleine momenten vind ik even waardevol, vooral wanneer cliënten persoonlijke dingen met je delen.

Zou je na de opleiding in de wijkverpleging of op een locatie willen werken? En waarom?
Tijdens mijn sollicitatiegesprek is mij de functie wijkverpleegkundige aangeboden. Het werken in de wijk vind ik ook ontzettend leuk! Het is erg uitdagend en ik heb er veel plezier in. Ik vind het leuk om op verschillende plekken te zijn. Zo doe je ook verschillende ervaringen op. Voorlopig zit ik bij de wijkverpleging ontzettend op mijn plek. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt.

Ga je nog verder als je klaar bent met je opleiding?
Dat vind ik moeilijk te zeggen. Voor nu ben ik heel tevreden als ik over een paar jaar mijn diploma heb. Maar als zich een vraag aandient waarvoor ik terug de schoolbanken in moet dan zou het zomaar kunnen dat ik daar voor ga.

Wil je verder nog iets kwijt?
Om me heen zie ik dat veel mensen niet gelukkig zijn in hun huidige werk. Tegen hen zou ik willen zeggen: ‘Durf de stap te maken!’. Je moet nog zoveel jaren werken en dan moet je iets doen wat je écht leuk vindt. Daar word je als mens ook gelukkiger van. Zelf heb ik geen moment spijt van de keuze om mij te gaan omscholen. Dus: probeer je droom te leven!