Praktijkexpert Alja Miedema over het begeleiden van studenten bij OpStap

Alja is praktijkexpert bij Zorggroep Drenthe. Zij begeleidt de studenten van OpStap van begin tot eind. Wij interviewden Alja over wat zij precies doet als praktijkexpert.

Wat doet een praktijkexpert in de zorg?
Een praktijkexpert begeleidt stagiaires en leerlingen bij het leren. Daarnaast coacht die de werkbegeleiders. Ook zorgt een praktijkexpert voor een zo goed mogelijke leer en ontwikkelomgeving op de locaties. Kijkt waar scholing nodig is en toetst medewerkers op verpleegkundige handelingen. Zorgmedewerkers worden iedere drie jaar getoetst op de handelingen die horen bij hun functie. Zo blijven ze bevoegd en bekwaam.
De praktijkexpert is ook de schakel tussen de school en de organisatie. Daarnaast is de expert aanwezig bij beoordelingen van de studenten. Ook neemt die deel aan open dagen.

Samen met andere praktijkexperts zorgen we ervoor dat trainingen overal in ons bedrijf hetzelfde zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld reanimatie, BHV, Wet zorg en dwang of ouderenmishandeling. Op onze locaties liggen ook wel eens zorgvragen met betrekking tot een bepaald onderwerp. Per locatie kijken we dan naar scholing over dat onderwerp.

Wat is jouw motivatie om praktijkexpert te zijn bij Op Stap?
Ik werk al bijna 45 jaar in de zorg. Mijn hart ligt echt bij de zorg! Als zorgmedewerker geef je veel, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Ik vind het daarom heel waardevol om mensen enthousiast te maken voor dit prachtige vak.
Bij OpStap krijgt welzijn veel aandacht en dat past ook echt bij mij. In het verleden was ik ook altijd bezig met welzijn. Daarom ben ik ook blij dat tijdens OpStap hier veel aandacht voor is. Het is natuurlijk heel fijn als iedere bewoner netjes gedoucht en aangekleed is. Maar er zijn ook heel veel mensen eenzaam. Daar ligt een hele grote uitdaging in de zorg!

Daarnaast vind ik het heel mooi dat alle studenten van OpStap daar bewust voor kiezen. Ongeacht hun leeftijd en achtergrond. Ze kiezen allemaal heel bewust voor de zorg. Dat vind ik ontzettend mooi!

Wat is jouw rol als praktijkexpert tijdens OpStap?
Gedurende het hele OpStap traject begeleid ik de studenten van Zorggroep Drenthe van A tot Z. Dat start al bij het voortraject. Ik kijk mee met de selectie van de sollicitatiebrieven. Ik zit ook bij de speeddates.
Daarna start de oriëntatiefase. Dan kijken de studenten mee met collega’s. Zo maken zij kennis met de zorg. Ze maken dan de keuze of de zorg bij hen past. De studenten zijn gekoppeld aan een werkbegeleider. Die is ook bij de beoordeling betrokken.

Als de oriëntatiefase is afgerond, beginnen ze me werken. De opleiding start dan ook direct. In de eerste fase vindt er een startgesprek plaats. We bespreken met de student en de werkbegeleider wat de verwachtingen zijn. Ook bespreken we de leerdoelen van de student. Later in het schooljaar praten we hoe het gaat en wat er beter kan. Bij deze gesprekken zitten ook de werkbegeleider en docenten.

Samen met de werkbegeleiders begeleid ik de studenten in het traject zo goed mogelijk. Er is veel contact met de docenten en de werkbegeleiders. Soms krijg ik een melding dat er ergens iets niet goed gaat. Dan hebben we een gesprek om over de situatie te praten. Als het nodig is vraag ik de teamcoördinator en personeelszaken om bij de gesprekken te zitten.

Tijdens OpStap zijn er ook gastlessen van verschillende beroepen uit de zorg. Hier doen alle deelnemende organisaties van OpStap aan mee. De gastlessen zijn extra bovenop de lessen van Noorderpoort. De gastlessen zijn op de praktijk gericht. Het gaat over bijvoorbeeld ouderenmishandeling, Wet zorg en dwang, tiltechnieken, slikproblematiek en welzijn. De organisatie en planning van de gastlessen horen bij mijn taak als praktijkexpert.

Hoe begeleid je de studenten?
De studenten hebben persoonlijke aandacht nodig. Ik vind het belangrijk dat we dat bieden. Een aantal studenten werkt al bij Zorggroep Drenthe in de facilitaire dienst of als huiskamer-assistent. Daarnaast zijn er ook veel zij-instromers. Voor zij-instromers is echt alles nieuw. Zij hebben daar echt aandacht en begeleiding bij nodig. De studenten kunnen met al hun vragen bij mij terecht. Ik doe mijn uiterste best om hen zo goed mogelijk te begeleiden. Verder heeft elke student een persoonlijk dossier tijdens de opleiding.

Hoe is de verhouding tussen theorie en praktijk bij OpStap?
Het sluit heel mooi op elkaar aan. Ze gaan één dag in de week naar school en werken twee dagen in de praktijk.

De eerste weken krijgen ze Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) op school. Daarna oefenen ze dit in de praktijk. Denk aan wassen en steunkousen aantrekken. Na het oefenen bepaalt de werkbegeleider of ze dit goed kunnen. Zo leren zij langzaamaan de ADL zelfstandig te doen. Rond de kerstvakantie zijn ze hier klaar mee. De studenten doen dan examens waarna ze ook zelfstandig aan de slag mogen.

In het tweede halfjaar is er aandacht voor welzijn. Studenten leren dan hoe zij aandacht geven aan bewoners in groepen maar ook aan één bewoner. De welzijnsmedewerkers van de locaties helpen hierbij. De theorie die wij tijdens het schooljaar behandelen, wordt in de praktijk uitgevoerd. De ervaringen delen ze op school met hun medestudenten en docenten.

Wat vind jij het belangrijkste om de studenten mee te geven?
Ik vind het belangrijk dat de student leert om iedere bewoner als één persoon te zien. Daar valt of staat alles mee. Men zegt ook wel ‘ken je cliënt’. En daar gaat het echt om. Respect voor de bewoner en dat deze zelf kan bepalen welke zorg en ondersteuning hij nodig heeft. Dat is hierbij heel belangrijk.

Wat leer jij zelf van de toekomstige collega’s?
Mijn mensenkennis is ontzettend gegroeid. Ik leer nog elke dag van de studenten. Het doorzettingsvermogen en de motivatie om het diploma te halen is groot. Ik heb veel bewondering voor de studenten. Er zitten studenten bij die een flinke rugzak hebben. Zij grijpen dan toch deze kans aan én ronden dan ook nog eens de opleiding af! Het is ontzettend mooi om de groei van deze studenten te zien. Daar heb ik bewondering voor. De kers op de taart is de diploma-uitreiking. Daar nemen de leerlingen vol trots hun diploma in ontvangst. Geweldig!