Carina Fial over haar deelname aan het Op Stap leertraject

Woensdag 15 februari 2023 was de diploma-uitreiking voor de eerste lichting deelnemers (16) van het project Op Stap. Via het project Op Stap krijgen zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een vaste baan in de zorg. De deelnemers werden in een jaar omgeschoold tot woon- en zorgondersteuner. Zij volgden een dag in de week les en werden daarnaast begeleid door een ervaren zorgmedewerker die hen het vak in de praktijk bijbracht. Carina Fial was een van de deelnemers van Op Stap die haar diploma Helpende & Zorg ontving. Zij vertelt over haar deelname aan het project.

Wat deed je voordat je begon aan Op Stap?
Voordat ik begon bij Op Stap was ik zo’n 11 jaar zelfstandig kapster met een eigen kapsalon. Tijdens de tweede corona-lockdown moest ik de kapsalon sluiten en kwam ik thuis te zitten. Toen ben ik gaan solliciteren en bij Zorggroep Meander aan de slag gegaan. Hier heb ik de welzijnskant van de zorg geleerd. Ook mocht ik af en toe een avonddienst draaien. Hierdoor kwam ik erachter dat ik werken in de zorg ook erg leuk vind.

Hoe ben je bij Op Stap terecht gekomen?
Toen ik na de lockdown de kapsalon weer mocht openen, merkte ik dat het niet meer was zoals voorheen. Ik haalde er geen plezier meer uit en de passie was verdwenen. Ik bleef solliciteren en zo ben ik bij Zorggroep Drenthe in de thuiszorg terecht gekomen. Dat vond ik heel leuk, maar ik merkte dat ik meer kon. Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik aangegeven dat ik interesse had om mij te laten omscholen naar de zorg. In december 2021 kreeg ik het bericht van de teamcoördinator dat er plek was in het Op Stap programma. Over de vraag of ik daaraan mee wilde doen hoefde ik niet lang na te denken.

In januari heb ik voor Op Stap een online sollicitatiegesprek gehad. Op 2 februari zat ik in de schoolbanken en op 3 februari was ik al in De Wenning aan het werk. Omdat ik later instroomde heb ik de eerste drie maanden van Op Stap niet doorlopen. Omdat ik geen zorgachtergrond heb, heb ik wel eerst vier weken meegekeken om te kijken of dit echt was wat ik wilde.

Hoe vond je het om het Op Stap programma te volgen en zo theorie en praktijk te combineren?
In het begin vond ik het best lastig. Ik vond het lastig om werk, school, huiswerk én een huishouden te combineren. In het begin hadden we best veel huiswerk, dat vond ik stressvol. Uiteindelijk maakte ik voor mezelf een planning waardoor het een stuk makkelijker werd.

Ook thuis had ik afspraken gemaakt; wanneer ik huiswerk maakte, was ik even niet aanspreekbaar. Dat hebben zij ook heel goed gedaan.

Tijdens Op Stap heb je gewerkt in de zorg en daarnaast ook welzijnstaken uitgevoerd. Ga je na dit traject verder in een specifieke richting?
Ik zou de combinatie zoals we deze hebben gehad tijdens de opleiding graag willen behouden.

De afwisseling maakt het juist leuk. Het stukje welzijn vind ik leuk, maar niet voor groepen. Dit heb ik tijdens Op Stap ook zo gekozen en uitgevoerd. Het individuele welzijn heeft mijn voorkeur. Je merkt aan de bewoners dat ze het fijn vinden dat je er voor ze bent. Je kan ze echt even de persoonlijke aandacht geven die ze nodig hebben.

Wat vind je leuk aan het werken in de zorg en welzijn?
De dankbaarheid die je er voor terug krijgt, dat vind ik het mooiste. Die dankbaarheid is zo waardevol.

Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd tijdens dit programma?
Dat ik mezelf heel goed heb leren kennen. Ik heb echt een andere kant van mezelf ontdekt. Als kapster werkte ik eigenlijk altijd alleen en het samenwerken met collega’s was nieuw voor mij. Maar ik vind samenwerken heel fijn. Persoonlijke aandacht voor bewoners is een belangrijk deel van mijn vak is. Ik heb gemerkt dat ik een luisterend oor kan zijn.

Zou je hierna nog verder willen leren in de zorg?
Op dit moment ga ik niet verder voor Verzorgende IG. Ik wil niet te grote verantwoordelijkheden hebben voor mijn uitvoerende taken. Wanneer de Helpende plus opleiding komt, zou ik die nog wel willen volgen.

Als ik kijk wat ik in de afgelopen maanden heb geleerd en wat ik nu doe, dan ben ik heel tevreden.

Heb je een advies voor mensen die twijfelen om de stap naar de zorg te maken?
Als je de kans krijgt en je wilt dit echt, dan moet je dat gewoon doen! Volg je gevoel en ontdek een richting die bij jou past. We hebben het afgelopen jaar veel geleerd, ook van elkaar. We waren er echt voor elkaar. Ik vind Op Stap een superleuke ervaring! Als mensen dit ook willen, dan moeten ze daar echt voor gaan.