Rotary Assen zet zich in voor vervoer voor Indonesische studenten

In november 2021 startte Zorggroep Drenthe een studieproject met 40 studenten uit Indonesië die de opleiding tot hbo-verpleegkundige volgen. De studenten zijn gestart met autorijlessen om zo op korte termijn een Nederlands rijbewijs te halen zodat ze zelf kunnen autorijden. Tot die tijd zijn zij afhankelijk van openbaar vervoer om naar de locaties te gaan. In de weekenden geeft het best wel problemen om de locaties op tijd te bereiken met het openbaar vervoer. Vooral het vroege tijdstip van de aanvang van een vroege dienst (rond 7 uur) is erg lastig.

Zorggroep Drenthe ging op zoek naar alternatieven om het vervoer voor de studenten in de ochtenden tijdens het weekend anders te regelen. Een vraag voor inzet van vrijwilligers, die met personenbusjes van Zorggroep Drenthe studenten naar hun werkplek kunnen brengen, werd o.a. uitgezet bij stichting 4hetleven. Daar bleek de aanvraag niet helemaal op zijn plek, zij organiseren namelijk culturele activiteiten voor ouderen waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. Vrijwilligers halen de ouderen (65+) thuis op en samen gaan zij gezellig naar een theatervoorstelling, de film, een concert of naar een museum. Echter begon het balletje wel te rollen door deze aanvraag. Via Carla Oortwijn, regiocoördinator van 4hetleven, kwam de aanvraag van Zorggroep Drenthe namelijk terecht bij Rotary Assen. 

Rotary is een serviceclub die maatschappelijk betrokken is en zo werd al snel besloten dat men tegemoet wilde komen aan de vraag en zij zich graag willen inzetten. Carla Oortwijn van Rotary Assen over dit initiatief: ‘Wij waren meteen enthousiast toen wij lazen over het studieproject bij Zorggroep Drenthe. Wij vinden het fijn dat wij met het vervoer van de studenten in de vroege ochtenduren ons steentje aan het project kunnen bijdragen.’ Leden van Rotary Assen organiseren het vervoer van de studenten in de weekenden en tijdens feestdagen, tot de studenten zelf een Nederlands rijbewijs hebben.

Het tekort aan zorgprofessionals neemt toe. Zorgaanbieders vissen allemaal in dezelfde vijver, dus moeten ze anders gaan denken, durven en gaan organiseren. Ook bij Zorggroep Drenthe is het niet zo eenvoudig als een aantal jaren terug om openstaande vacatures te vervullen. Zij startten daarom het studieproject ZorgSaam, in samenwerking met Yomema, een organisatie die zich richt op de buitenlandse arbeidsmarkt.