Persbericht - Zorggroep Drenthe start met studieproject ZorgSaam

Het tekort aan zorgprofessionals neemt toe. Zorgaanbieders vissen allemaal in dezelfde vijver, dus moeten we anders gaan denken, durven en gaan organiseren. Ook bij Zorggroep Drenthe is het niet zo eenvoudig als een aantal jaren terug om openstaande vacatures te vervullen. Wij starten daarom het studieproject ZorgSaam, in samenwerking met Yomema, een organisatie die zich richt op de buitenlandse arbeidsmarkt. 

Start met 40 studenten
Zorggroep Drenthe start in november 2021 met 40 studenten vanuit Indonesië. Deze studenten zijn bij Zorggroep Drenthe voor tenminste de komende drie jaar inzetbaar binnen de intramurale- én extramurale zorg. Wij geloven dat investeren in de studie van buitenlandse studenten met ervaring in de zorg bijdraagt aan de continuïteit van zorg. Samen voor een moooie dag!

Afgestudeerde verpleegkundigen uit Indonesië
Het studieproject richt zich op afgestudeerde verpleegkundigen uit Indonesië met een hbo of hoger werk- en denkniveau. Zij hebben in hun thuisland een opleiding tot verpleegkundige afgerond en willen graag een diploma dat wereldwijd geldig is. In Nederland zijn zij op dit moment bevoegd en bekwaam om te werken als verzorgende IG. Omdat zij al een studie hebben gevolgd in hun thuisland krijgen zij voor hun studie tot hbo verpleegkundige in Nederland veel vrijstellingen. Daardoor kunnen zij, naast de uren waarop zij op school moeten zijn, ook uren in de zorg werken. Om dit studieproject te kunnen laten slagen is begeleiding onontbeerlijk. Vanuit Yomema, Avans+ (dochteronderneming van Avans Hogeschool; het opleidingsinstituut waarmee samengewerkt wordt) en Zorggroep Drenthe zal dit georganiseerd worden. Yomema en Zorggroep Drenthe begeleiden deze studenten daarnaast om integratie binnen de samenleving te optimaliseren. De studenten huren woonruimte in (een deel van) De Vijverhof, het aanleungebied van De Vijverhof en in Messchenstaete, beide locaties van Zorggroep Drenthe in Assen.

Nederlandse taal- en cultuurcursus en opleiding
De studenten kregen, voordat zij binnenkort naar Nederland komen, een Nederlandse taal- en cultuurcursus; het PreBachelor programma. Eenmaal in Nederland stromen de studenten in bij Avans+ en lopen zij, als onderdeel van de opleiding tot hbo-verpleegkundige, de verplichte stage bij Zorggroep Drenthe. Daarnaast zitten zij natuurlijk in de schoolbanken om het theoriegedeelte van de Bachelor of Nursing te volgen.

Voorbereiding en eerste (digitale) kennismaking
De komst van de studenten is bij Zorggroep Drenthe grondig voorbereid. Een studieprojectgroep werd geformeerd. Hierin zitten o.a. functionarissen van het Opleidingscentrum, afdeling HRM, de locaties en er is een projectondersteuner aangesteld. Een afvaardiging van de Molukse gemeenschap in Assen kwam bij Zorggroep Drenthe langs om zich te laten informeren over het studieproject. Zij zullen gedurende het studieproject betrokken blijven.
De studenten zijn de afgelopen periode geïnformeerd over Zorggroep Drenthe, hun nieuwe woonplaats Assen en over Drenthe en Nederland. Daarnaast vonden er online verschillende bijeenkomsten plaats en maakten de studenten kennis met hun nieuwe collega’s.

Nu is het moment aangebroken en kunnen wij de studenten op 18 november a.s. verwelkomen in Assen. Wij verheugen ons op de samenwerking in het werken en leren, en wensen de studenten veel succes en plezier toe. Samen voor een moooie dag!