OpStap bij Zorggroep Drenthe

3 november 2021 - Hoe helpen we meer mensen aan een baan in de zorg? Marcel van der Meulen, directeur Zorg en Behandeling bij Zorgroep Drenthe, bedacht een unieke manier van werven; een vaste baan in de zorg hoewel je je opleiding nog niet hebt afgerond.

Dit is een van de belangrijkste onderdelen uit het project OpStap. Via OpStap kunnen zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding volgen en meelopen met ervaren zorgmedewerkers, om uiteindelijk aan de slag te gaan bij Zorggroep Drenthe. En dat daarvoor interesse is bleek wel uit het aantal geïnteresseerden die we afgelopen donderdag zagen bij een voorlichtingsbijeenkomst bij Zorggroep Drenthe.

Personeelstekort is al jaren een probleem in de zorg en in zijn zoektocht naar mogelijke oplossingen ontdekte Marcel dat er bij het UWV veel CV’s lagen van mensen die in de zorg wilden werken maar geen diploma hadden. Kennelijk waren werkgevers er niet op gericht om deze mensen aan zich te kunnen binden. Hij werkte destijds bij zorgorganisatie Patyna in Friesland en legde al snel contact met een lokale mbo-school; ROC Friese Poort. Zij schreven een specifiek lesprogramma dat voldoet aan een landelijk diploma helpende niveau 2. Binnen twee maanden kon de eerste groep ‘OpStappers’ in Friesland beginnen! Nadat hij de overstap maakte van Patyna naar Icare, introduceerde hij ook daar OpStap en nu dus ook bij Zorggroep Drenthe.

Op donderdag 28 oktober werd een bijeenkomst georganiseerd voor maar liefst 70 mogelijke kandidaten! Na een gezamenlijke introductie waren er één op één speeddates. Op deze manier konden de kandidaten kort kennis maken met de organisatie en konden wij vanuit de organisatie een beeld krijgen van de kandidaten. De volgende stap is dat de geselecteerde kandidaten vanaf 11 november starten met de oriëntatiefase. Deze fase is erop gericht om ze echt kennis te laten maken met de zorg, ze lopen dan zo’n drie maanden mee bij een van onze locaties. Op deze manier krijgen ze een goed beeld of de zorg echt bij hen past. In januari van 2022 wordt een moment gepland waarin we met iedereen afzonderlijk bespreken of ze daadwerkelijk kunnen starten met de opleiding vanaf februari.

Meer lezen over het project OpStap? Marcel werd eerder geïnterviewd over het project door Actiz en Platform31.