Jeannette over werken en leren bij Zorggroep Drenthe
Jeannette woont in Assen, samen met haar partner Martijn en hun twee zoons Lars en Jens. Ze houdt van sport en gezelligheid met vrienden. Sinds kort volgt ze een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) tot verpleegkundige bij Zorggroep Drenthe. In dit artikel vertelt ze over haar ervaringen en haar motivatie om in de zorg te werken.
Omscholing naar de zorg
Jeannette werkte jarenlang in het slagersvak, maar merkte dat ze iets anders wilde doen. “Ik wilde me graag laten omscholen, maar zonder zorgachtergrond kon ik natuurlijk niet zomaar in deze sector aan de slag,” vertelt ze. Haar plan was om te beginnen met een opleiding tot verzorgende IG, omdat ze vanaf niveau 2 van het mbo kwam. Totdat een vriendin haar erop wees dat ze via een zorgorganisatie direct de opleiding tot verpleegkundige kon volgen.
“Toen heb ik contact opgenomen met Zorggroep Drenthe. Het eerste telefoongesprek was zo fijn dat alles binnen een week geregeld was. Dat gaf me meteen een goed gevoel,” vertelt Jeannette.
Waarom de zorg?
De keuze voor de zorgsector was voor Jeannette vrij duidelijk. “Ik wil graag voor mensen zorgen en er echt voor hen zijn. Dat past bij wie ik ben. Ik kijk ook naar wat ik in de toekomst in deze sector kan betekenen,” legt ze uit. Bij Zorggroep Drenthe voelt Jeannette zich op haar plek. “Ik merk dat iedereen gelijk is, en dat geeft een heel prettig gevoel. Dat maakt het werken hier erg fijn.”
De combinatie van werken en leren
Als BBL-student combineert Jeannette werken en leren. Ze gaat een dag per week naar school en werkt daarnaast in de wijkverpleging. “In het begin vond ik het spannend hoe ik dit zou combineren, maar inmiddels gaat het heel goed. Wat ik op school leer, kan ik meteen in de praktijk toepassen. Het komt nu echt samen,” zegt ze enthousiast. Ze vertelt dat ze voor de opleiding helemaal niet vaardig was met computers, omdat ze er niet mee is opgegroeid. “Dat vond ik ook best spannend. Maar collega’s en klasgenoten helpen je altijd. Het komt goed als je er echt voor gaat.”
Hoewel ze leergierig is, moest ze wennen aan het tempo van de opleiding. “Ik wil soms sneller dan de lesstof is gepland, maar een collega zei mooi: ‘Dit is geen kunstje dat je aanleert, het is echt een vak.’ Dat helpt me om het stap voor stap te doen.” Ook thuis heeft Jeannette een fijne balans gevonden. “Ik ben best een pietje precies, maar ik kan dat nu wat meer loslaten, omdat ik iets doe wat ik echt zelf wil. Dat maakt het loslaten gemakkelijker.”
De opleiding brengt ook waardevolle lessen met zich mee. “In het begin waren de lessen theoretisch, bijvoorbeeld over de spijsvertering. Daar kon ik nog niet zoveel mee. Maar nu gebruik ik die kennis direct in mijn werk. Met vragen kan ik terecht bij mijn werkbegeleider en het eerste halfjaar liep ik mee met collega’s, waardoor ik de ruimte kreeg om te leren en fouten te maken. Dat gaf vertrouwen.”
Ze vertelt ook over haar werkdagen. “Ik werk vooral ochtendroutes of dagdiensten, want ik ben een ochtendmens. Als er zorg nodig is waarvoor ik nog niet bevoegd ben, vraag ik een collega om mee te gaan. Zo kan ik leren door te ervaren, in plaats van zo’n dienst uit handen te geven, en dat werkt heel goed.”
Jeannettes bijzondere momenten in de zorg
Wat Jeannette het leukste vindt aan haar werk, is niet één specifieke gebeurtenis, maar de dagelijkse interactie met cliënten. “Het is zo bijzonder dat mensen zich kwetsbaar opstellen naar mij, terwijl ik nog een leerling ben.” Ze herinnert zich hoe een cliënt haar moed insprak voor een toets. “Hij zei: ‘Niet aan jezelf twijfelen, jij kan dit.’ Zulke kleine boodschappen maken een grote indruk.” Of die keer dat een cliënt onverwachts zei: ‘Je hebt zo’n stralend gezicht.’ “Daar werd mijn hele dag beter van.”
Toekomstplannen
Jeannette wil zichzelf blijven ontwikkelen, maar neemt daar de tijd voor. “Ik wil eerst een paar jaar als verpleegkundige werken voordat ik verder ga leren. Het is net als met een rijbewijs: pas als je het diploma hebt, begint het echte leren. Ik laat alles op me afkomen en kijk waar ik blij van word.” Ze ziet zichzelf in de toekomst mogelijk specialiseren of nog een HBO-opleiding volgen. “Maar voor nu wil ik in de wijkverpleging blijven werken. Dat biedt een mooie mix van samenwerken met collega’s en zelfstandig werken.”
Om af te sluiten deelt Jeannette haar belangrijkste les: “Laat zien dat je wilt leren en wees enthousiast. Als leerling ben je onderdeel van het team, niet iemand die erbuiten staat. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk, zowel bij cliënten als collega’s.”