Blog Mickeal Bos - De hele dag mensen wassen!

Ik liep vandaag in de supermarkt en daar kwam ik een oude bekende tegen van de basisschool. Na even wat gekletst te hebben vroeg hij: ben je nog steeds de hele dag billen aan het wassen? Ik schoot in de lach en heb er maar over heen gepraat.

Toen ik ‘s avonds in de auto naar het werk zat schoot het gesprek weer door mijn hoofd en dacht ik: ‘Wat is het toch jammer dat er nog steeds mensen zijn die denken dat wij in de ouderenzorg alleen maar mensen aan het wassen zijn! Wij zijn maar een klein gedeelte van de dag bezig met het aankleden en wassen van onze cliënten. Wij douchen of wassen ons toch thuis ook niet de gehele dag?’

Als ik kijk naar een normale werkdag, dan zijn we van 07.15 uur tot ongeveer 10.30 uur bezig met het wassen, douchen en aankleden van de zorgvragers. Dit is niet elke dag hetzelfde, soms heeft de cliënt geen behoefte om uitgebreid gedoucht of gewassen te worden, maar hebben ze meer behoefte aan een gesprek en de vraag hoe het met ze gaat. Iedereen heeft wel eens een dag dat het een beetje tegen zit en dat je liever de hele dag lekker in je joggingsbroek loopt of met een dekentje op de bank ligt. Het is natuurlijk niet alleen maar wassen en aankleden! Er worden ook gesprekken gevoerd tijdens deze werkzaamheden. Vaak wordt er verteld over vroeger waar ze gewoond hebben of wat voor werk ze deden. Maar er worden ook vragen aan ons gesteld, hoe vrije dagen waren bijvoorbeeld. Als je dan met een verhaal komt over het café waar je tijdens je vrije dag bent geweest dan komen vaak de verhalen van vroeger naar boven, dat ze gingen dansen en tijdens het dansen bijvoorbeeld hun partner hebben ontmoet.

Als de cliënten tevreden in de stoel aan het ontbijt zitten en (indien nodig) medicatie hebben gekregen dan is het tijd voor het schrijven van de rapportages. Hierin worden de bijzonderheden genoteerd die wij hebben waargenomen tijdens het wassen, douchen en aankleden of iets wat naar boven is gekomen tijdens de gesprekken die we hebben gevoerd. Neem als voorbeeld dat de cliënt vertelt dat het een onrustige nacht was met weinig slaap, of dat er een wondje is waargenomen op het been. Door dit te rapporteren zijn ook de andere collega’s hiervan op de hoogte. Tegen deze tijd is ook de wisseling van de diensten, er wordt een overdracht gedaan door de collega’s die naar huis gaan. Deze kunnen rond 11.30 uur lekker gaan genieten van de rest van hun vrije dag. Voor de medewerkers die de hele dag mogen werken gaat het werk weer door. Het is tijd voor de medicatie ronde en de warme maaltijd, veel bewoners eten ’s middags warm.

Een aantal cliënten gaat nog naar het toilet en zullen op hun kamer eten, andere cliënten worden naar het restaurant begeleid waar ze kunnen gaan genieten van hun warme maaltijd.

Na de warme maaltijd is er ruimte om even te rusten, een dutje te doen of even naar bed te gaan. Maar er worden ook sigaretjes gerookt, kranten gelezen of spelletjes gedaan. Voor de medewerkers kan er aan de administratie gewerkt worden bijvoorbeeld het bijwerken van de zorgleefplannen, medicatie bestellen, (artsen) visites lopen en gesprekken voeren met cliënten.

Zo kan ik nog wel even doorgaan over wat we allemaal doen op een dag, want in de ouderenzorg zijn wij al lang niet meer ‘alleen maar billen aan het wassen’ er gebeurt zoveel meer dan dat! Want zoals ik al eerder benoemde wij wassen en douchen onszelf toch ook niet de hele dag?

Met de hulp van alle mensen die in de zorg werken of vrijwilliger zijn, proberen wij de cliënten te ondersteunen in hun dagelijkse wensen en behoeften. Ook is er altijd ruimte voor een grapje of een klein toneelstukje om de cliënten aan het lachen te krijgen, want aandacht is het mooiste wat je iemand kan geven!

Wil jij ook werken in de ouderenzorg? Bekijk dan hier onze actuele vacatures.