Basisarts Mitchell - De voordelen van gezonde voeding

Klimaatverandering en milieuvervuiling zorgen voor gezondheidsschade. Dat raakt ook de bewoners in onze woonzorglocaties. Reden voor Zorggroep Drenthe om voor een duurzamere levensstijl te gaan voor haar bewoners. Dit doen wij door bijvoorbeeld energie te besparen en waterbesparende douchekoppen in te zetten. Maar we kijken ook naar voeding. Voeding speelt namelijk een belangrijke rol in een duurzamere levensstijl. Iemand die veel weet van voeding en duurzaamheid, is Mitchell. Hij werkt als basisarts bij Zorggroep Drenthe en is aangesloten bij Caring Doctors. We stelden Mitchell enkele vragen.

Wat is het effect van voeding op de mens?
Ik denk dat we vooral moeten kijken naar wat het effect is van ons huidige voedselsysteem op de gezondheid. In het huidige systeem eten we te veel dierlijke producten. Veel welvaartsziektes zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2, worden gekoppeld aan het eten van dierlijke producten. Dit kan verminderd worden door anders en gezonder te eten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende te bewegen. Gezond eten is voor jong en oud belangrijk. Welvaartsziektes zijn voor veel ouderen de reden dat ze niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Welke rol speelt voeding nog meer voor mensen op oudere leeftijd?
Uit recent onderzoek blijkt dat juiste en gezonde voeding – naast het verminderen van welvaartsziektes - bijdraagt aan het verminderen van gewrichtsklachten. Dit leidt tot minder pijn en dus ook tot minder pijnmedicatie. Dit geldt ook voor medicatie voor diabetes en cholesterol. Wanneer je gezond eet, heb je geen of minder medicatie nodig. Hierdoor hebben mensen meer gezonde jaren, waarbij ze ook langer thuis kunnen blijven wonen. We zien dat de ouderenzorg kwetsbaar is met de huidige arbeidsmarktkrapte en de hoge werkdruk. Als we gezonder eten, zal je zien dat ouderen met een minder complexe zorgvraag bij ons binnenkomen. Gezond eten heeft direct invloed op de ouderenzorg.

Je hebt het over gezonde voeding, wat betekent dit?
Uit onderzoeken wereldwijd blijkt dat hoe plantaardiger je eet, hoe gezonder je bent. Eigenlijk kunnen wij als mens alles wat wij nodig hebben uit planten halen. Je moet hierin wel bewuste keuzes maken. Zorgen dat je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk aan vitamines, ijzer en eiwitten. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, moet je soms iets meer van het één eten, dan wanneer je een stukje vlees zou eten. Verder kun je ook kiezen om meer biologisch, lokaal en/of seizoensgebonden te eten. Producten uit de eigen streek zijn verser. Het hoeft niet van de andere kant van de wereld hiernaartoe gevlogen te worden.

Dragen wij door te verduurzamen bij aan de gezondheid van onze bewoners?
Verduurzaming is een breed begrip. Klimaatverandering zet in een hoog tempo door. In Nederland zien we die gevolgen nog niet direct, maar in andere delen van de wereld zijn deze gevolgen heel duidelijk. Als organisatie hebben wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan verduurzaming. Vooral om te zorgen dat onze toekomstige bewoners ook nog een goed leven kunnen hebben. We weten dat de kwaliteit van leven verbonden is met gezondheid. Een duurzamere omgeving is beter voor de gezondheid. Daarnaast leven ouderen langer in goede gezondheid als zij gezonder eten. Op dit moment ligt de nadruk in onze gerechten vooral op dierlijke producten. Door ons menu aan te passen, kunnen wij de nadruk meer verschuiven naar plantaardige producten. Daarmee zeg ik niet dat er geen vlees meer op het menu mag staan en iedereen plantaardig moet eten. Wij zullen juist meer plantaardige opties moeten toevoegen aan het menu. De keuze is dan nog steeds aan de bewoner of collega zelf maar wij bieden dan wel de gezondere opties aan.

Doen wij nu al iets aan duurzaamheid voor onze bewoners op het gebied van voeding?
In onze eigen keukens wordt seizoensgebonden gekookt en er komen steeds meer vegetarische en plantaardige gerechten op het menu. Iedereen heeft recht op lekker eten. Als het dan ook nog eens gezond én duurzaam is, is dat een win-win situatie.

Hoe zet jij je in voor duurzaamheid binnen de organisatie?
Ik heb deelgenomen in de themawerkgroep die zich richtte op het thema duurzaamheid voor het meerjarenbeleidsplan van Zorggroep Drenthe. Op de locatie waar ik werk, probeer ik mensen altijd bewuster te maken van hun keuzes en de impact die het heeft op het klimaat. Dit doe ik door het gesprek aan te gaan. Buiten Zorggroep Drenthe om ben ik betrokken bij Caring Doctors, een stichting van zorgprofessionals die zich inzet voor de transitie naar meer plantaardige voeding in de zorg.