Blog - Alie Bonder, Wat werken in de zorg voor mij zo leuk maakt

Alie Bonder, werkzaam als contactverzorgende in de Amstel in Assen, bijt het spits af met het eerste blog:

Wat werken in de zorg voor mij zo leuk maakt.
De ouderenzorg, een prachtig vak en na 34 jaar nog steeds leuk. Natuurlijk is er soms stress maar wat je ervoor terug krijgt, geeft je zo veel inspiratie dat je elke dag met plezier naar je werk gaat.

Geen dag is gelijk en elke dag is er weer een nieuwe uitdaging om op te lossen. De dankbaarheid en waardering die je krijgt, voor soms een klein iets, even een praatje maken of een ketting omdoen, geweldig. De waardering die je krijgt, soms alleen een glimlach of een hand op je arm zijn de dingen waar je het voor doet en die je dag compleet maken.

Hoe je met mensen om moet gaan staat niet beschreven in een boek. Geen mens is gelijk, daar op inspelen en er je eigen weg in vinden, is uitdagend en geeft voldoening. Je ervaring overbrengen op leerlingen welke jou op de hoogte houden van de ontwikkelingen, waardoor jijzelf ook up to date blijft. Het mes snijdt in dat geval aan twee kanten.

De zorg is veel meer dan alleen wassen en kleden. De mens als individu, daar gaat het om. Daar op inspelen is en blijft een uitdaging. Samen zoeken naar een gerichte activiteit, dat kan iets kleins zijn maar voor de cliënt zo’n grote betekenis hebben. Neem nou laatst, een muziekavond. Een cliënt, enigszins dement, wilde eigenlijk niet mee, ik heb dhr. toch gemotiveerd om heen te gaan. Wat gebeurde er uiteindelijk? Hij vraagt mij ten dans, want het blijkt dat hij vroeger dansleraar is geweest. Natijd breng ik dhr. terug naar zijn appartement, krijg een knuffel en met een snik in zijn stem bedankt hij mij voor de dansavond. Ook dat is werken in de zorg.