Informatie vaccineren

Vaccinatie speelt een sleutelrol bij het onder controle krijgen van het coronavirus. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo verminderen we de druk op de zorg en kunnen we stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren. Zorgmedewerkers kunnen zich als eerste laten inenten. Om je zo goed mogelijk te informeren over het vaccineren, vind je op deze pagina informatie over het vaccin, links naar informatie en antwoorden op veel gestelde vragen.

Op 8 januari 2021 start in Nederland het vaccinatieprogramma met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Als zorgmedewerker van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning kun je je als eerste laten inenten. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo verminderen we de druk op de zorg en kunnen we stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren. Je laten vaccineren is vrijwillig. Het is volledig je eigen keuze of je het vaccin neemt. Je krijgt in de week van 4 januari een oproep om naar één van de priklocaties te komen voor de eerste vaccinatie. Lees meer.

Interviews zorgprofessionals

Er zijn veel vragen en onzekerheden over het wel of niet laten inenten met het nieuwe vaccin. In deze interviews lees je de beweegredenen van twee zorgprofessionals. 

Interview met persoonlijk begeleider Susanne Slot-Bloemendaal
Interview met huisarts Wynand Gunsing

Als zorgmedewerker van een verpleeghuis, in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning krijg jij straks als eerste een oproep om je te laten vaccineren tegen het coronavirus. Als we ons laten vaccineren, kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we de kwetsbare mensen in onze samenleving beschermen. Weet jij al of je je laat vaccineren? In dit artikel staan 7 dingen die je wilt weten over vaccineren tegen corona.

Veiligheid en snelheid van ontwikkeling vaccins

De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Zo weten we zeker dat het ons goed beschermt tegen het virus, en veilig is. In dit factsheet lees je meer over de veiligheid en de betrouwbaarheid van de vaccins. Ben je benieuwd hoe de werking van het Pfizer vaccin en vaccins in het algemeen is? In bijgaande factsheets lees je er meer over.
Factsheet Vaccin in het kort voor Comirnaty (Pfizer/BioNTech) tegen COVID-19
Factsheet Hoe werken vaccins?

Lees ook de vragen en antwoorden over de veiligheid, betrouwbaarheid en bijwerkingen op www.coronavaccinatie.nl.

Vaccinatiestrategie

Ben je benieuwd naar de aanpak van het vaccineren? Bijgaande infographics bieden daarin meer inzicht.

Infographic Vaccinatiestrategie
Infographic Route van het vaccin
Infographic Tijdlijn eerste vaccinatieronde
Infographic Vaccinatie tegen corona

Klik hier om het grootste coronaspreekuur terug te kijken.

Expertvideo’s

In deze video’s van het RIVM geeft hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els antwoord op 4 veelgestelde vragen.

Hoe werkt de vaccinatie?
Hoe werkt een RNA-vaccin?
Is het corona-vaccin veilig?
Hoe effectief zijn de vaccins?

Aanvullende informatie

Met onderstaande links vind je informatie van andere betrouwbare bronnen over het vaccineren en veelgestelde vragen en antwoorden.
www.zorgvoorbeter.nl
https://www.venvn.nl/thema-s/coronavirus/coronavaccinatie/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord