Ontwikkelingen rondom coronavirus bij Symphonie

De coronabesmetting op etage 2 van Symphonie sloeg de afgelopen tijd hard om zich heen en liet een grillig ziekteverloop zien. Het afnemen van testen bij bewoners, cliënten en medewerkers werd regelmatig uit voorzorg ingezet om het verloop beter te kunnen volgen en snel te kunnen anticiperen op eventuele nieuwe besmettingen.

Wat begon met een verdenking leidde helaas tot meerdere besmettingen onder bewoners, cliënten en medewerkers. Op etage 2 verblijven veelal cliënten met dementie, dat maakt de huidige situatie er voor deze cliënten niet makkelijker op. De beschermende en behandelende maatregelen zijn voor de meeste van hen namelijk amper tot niet te begrijpen. Medewerkers zijn in volledig persoonlijke beschermingsmiddelen voor veel bewoners moeilijker te herkennen. Daarbij kwam dat de bewegingsruimte die normaliter over de gehele 2e etage geboden wordt voor de cliënten uit voorzorg is ingeperkt en wij naasten van de 2e etage dringend vroegen even niet fysiek op bezoek te komen.

Sinds de corona-uitbraak in Symphonie is een zogenaamd outbreak-team geformeerd bestaand uit de regiomanager, de 1e geneeskundige, de bestuurssecretaris en de raad van bestuur. Zij zijn dagelijks, ook in het weekend, met elkaar in contact. Nagenoeg dagelijks is er contact met de GGD Drenthe en wekelijks met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Ook worden de Centrale Cliëntenraad, Ondernemingsraad, Raad van Toezicht en het Zorgkantoor geïnformeerd over het verloop van deze corona-uitbraak.

Vorige week (week 46) zijn er een aantal controletesten gedaan, om van de periode van bron- en contactonderzoek over te kunnen stappen naar de periode van verdere bescherming en behandeling. Op basis van een aantal factoren zijn de vervolgstappen met de GGD Drenthe bepaald. Deze factoren zijn ten eerste de recente testuitkomsten, daarnaast de samenstelling van de bewonersgroep op de 2e etage en de bouwtechnische mogelijkheden om te compartimenteren. Door te compartimenteren kunnen wij de zorg blijven verlenen en de quarantaineperiodes voor de verschillende situaties een zo gunstig mogelijk beloop laten krijgen wat de behandeling van de besmette cliënten ten goede komt. Het compartimenteren heeft tot gevolg dat er een aantal verhuizingen hebben moeten plaatsvinden.

Wij realiseren ons allen dat een tijdelijke verhuizing van cliënten met dementie ook nadelen met zich mee kunnen brengen. Echter zijn de GGD Drenthe en het betrokken zorg- en behandelteam van Zorggroep Drenthe van mening dat deze aanpak het best passend is. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderschrijft de aanpak zoals die tot nu toe is gevolgd en nu verdere vorm en inhoud krijgt. De noodzakelijke aanpassingen zijn inmiddels gedaan en de eerste verhuizingen zijn gerealiseerd.

Alle direct betrokkenen zijn hierover persoonlijk geïnformeerd

Na een besmetting met het coronavirus worden bewoners en cliënten opnieuw getest om er zeker van te zijn dat zij het virus niet meer bij zich dragen. Dit kan pas zodra zij klachtenvrij zijn.