Expostie Galerie Mozaiek 'Binnenstebuiten'

Van zondag 14 mei tot en met zondag 10 september is in Galerie Mozaiek de expositie 'Binnenstebuiten' te zien. De expositie toont werk van Wim Bosch, Rosa Everts, Thijs Jansen en Erica Scheper. In de getoonde werken is de blik zowel naar binnen als naar buiten gericht. Op het eerste gezicht lijkt het werk van de vier exposanten te gaan over een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid, maar bij een nadere beschouwing is er sprake van een meer gelaagde benadering.

Zo ogen de schilderijen van Erica Scheper als het werk van een fijnschilder. Maar met haar eigenzinnige onderwerpkeuze, alledaagse objecten als caravans, pakjes boter, stopcontacten en meubels van IKEA, roept zij vragen op omtrent (goede) smaak, de consumptiemaatschappij en de keuzes die we maken. Rosa Everts  toont tekeningen, aangebracht  op soms bewerkte foto’s die geprint zijn op papier. Op de foto’s van lege ruimtes als buitenvitrines of een tentoonstellingszaal tekent zij materiaal dat zij om zich heen aantreft. Zo brengt zij regelmatig papiersnippertjes in die rondslingeren op de vloer van haar studio.  Het werk straalt een verstilde en vervreemdende leegheid uit, maar hoe langer je er naar kijkt, hoe meer er blijkt te zijn.

Dit is ook het geval bij de vier paneeltjes van Thijs Jansen. Ogenschijnlijk lijkt het de schilder enkel te gaan om een directe waarneming van de werkelijkheid. Toch wil Jansen met zijn kleine panelen , met een formaat van ongeveer 40 x 30 cm, meer uitdrukken dan dat. Het gaat hem om herinneringen aan, associaties bij, en de directe wereld om hem heen vorm te geven, te duiden en te interpreteren. Het is als een kapstok om zijn gedachten, gevoelens en schilderkunstig onderzoek aan op te hangen. Het resultaat is een beeld dat meer gelaagd en dubbelzinniger is dan het oorspronkelijke onderwerp doet vermoeden. Zijn de werken van de drie genoemde exposanten meestal meer naar binnen gericht; bij de vierde deelnemer, Wim Bosch, lijkt de blik afwisselend naar buiten en dan weer naar binnen gericht. De fotoprints hebben door de opbouw van meerdere lagen - na het aanbrengen van een  nieuwe laag iedere keer weer  vastgelegd met de camera-  iets raadselachtigs. Waar kijken we naar? De voorwerpen zijn herkenbaar, kozijnen, bomen, een lamp, soms een transparante figuur van een meisje, maar zien we ook duidelijk een afbeelding van de werkelijkheid.  Ook bij Bosch is er sprake van een tweede werkelijkheid die de kijker uitnodigt om meer te zien dan de eerste waarneming.

Opening tentoonstelling
De tentoonstelling wordt op zondag 14 mei om 15.00 geopend door Margo Slomp,  docent kunsttheorie aan de masterprogramma’s van het Frank Mohr Instituut.