Expositie van eigen bewoner, Pieter Eisenga

Sinds 5 februari jl. is de expositie van Pieter Eisenga te bekijken in Galerie Mozaiek. Pieter Eisenga, 87 jaar oud, heeft na de middelbare school in Brielle de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam bezocht. Vervolgens is hij werkzaam geweest als tekenleraar in Dokkum, Emmen en Leeuwarden.

De eerste tijd na de studie heeft hij voornamelijk met Olieverf gewerkt, waarna hij jarenlang uitsluitend met aquareltechnieken werkte. Daarna waren het vooral gouaches die hij maakte, met als onderwerp: landschappen, stillevens en abstracte fantasieën. Daarnaast werden portretten gemaakt.

De getoonde werken laten verschillende kanten zien van het werk van Pieter Eisenga. Wat de meer abstracte werken betreft: soms is het erg strak en rechtlijnig en lijkt het werk een verbinding te hebben met een bepaald stadium van het kubisme. Soms is de lijnvoering ‘sierlijk’, hoewel dat ook wel eens uit kan lopen tot een expressieve vormgeving. Veelal is de compositie terug te voeren tot een eenvoudige tweedeling: een vorm (voorwerp, figuur, groep) vanuit het midden ontwikkeld en een achtergrond die het geheel omgeeft. Daarna komt het proces van verbinden van de twee tot een eenheid.

De verbeelding van de landschappen kunnen heel verschillend zijn. De ene keer zijn ze behoorlijk natuurgetrouw en hebben ze iets impressionistisch, de andere keer zijn het meer persoonlijke verwerkingen van het onderwerp en zijn de beelden misschien nog het meest verwant aan het expressionisme.

Op de afbeelding ziet u de heer Eisenga met zijn dochter. Nieuwsgierig naar de expositie? Kom gerust een kijkje nemen bij Galerie Mozaiek aan het Lundige 13 in Zuidlaren. De galerie is dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur.