Wolbewerking in De Noorderkroon

Sinds afgelopen week wordt er in De Noorderkroon gewerkt met wol. Bewoners en cliënten maken samen met vrijwilligers Wolly’s voor de bloemetjes- en zomermarkt. Een Wolly is als de hooimeid, of de pan in het bed van de ouders van vroeger.

De wol wordt eerst schoongemaakt en gewassen in de wasmachine, waarna de wol met de hand wordt uitgeplozen. Ook wordt er wol gekaard, deze wol wordt gebruikt voor speciale poppetjes die een van de bewoners maakt. Als de wol is uitgeplozen wordt het in de Wolly gedaan zodat deze straks de warmte goed binnen kan houden.

Tijdens de activiteit komen veel mooie verhalen van vroeger naar boven. Zo vertellen bewoners en cliënten over hoe ze vroeger op pad werden gestuurd om schapenwol van het prikkeldraad te halen. Met deze wol kon gratis garen gesponnen worden waar dan weer sokken en borstrokken van gemaakt werden. De borstrokken konden bewoners en cliënten zich nog goed herinneren, lekker warm maar wat kriebelde het toch.

Het maken van de Wolly’s is een grote klus maar iedereen heeft er veel plezier aan. Ook de handen worden er heerlijk zacht van, dat is maar weer mooi meegenomen!