Kunst met stof

Bij De Noorderkroon is het nieuwe jaar gestart met een nieuwe activiteit in het thema Kunst. Door verschillende bewoners en cliënten werd aangegeven dat er veel interesse is voor kunst en het werken met stoffen. Om wat inspiratie op te doen keken ze daarom de aflevering ‘Kleding’ van het programma De Blauwe Hond van Jasper Krabbé. Tijdens die uitzending ontstond het idee om iets met trouwjurken te gaan doen.

Het idee is dat de deelnemers de trouwjurken helemaal gaan veranderen. Het thema bedenken ze zelf. Ze vinden het ontzettend leuk om hun fantasie te kunnen gebruiken en het maakt dat er waardevolle verhalen loskomen die ook opgeschreven worden. Verlangend naar iets positiefs na de moeilijke maatschappelijke tijd met veel beperkingen blijkt de kunst een waardevolle afleiding en invulling. Nu het bijna Valentijnsdag is en het voorjaar zich aankondigt is er aan inspiratie geen gebrek. Een aantal deelnemers is bezig met het thema ‘liefde’ dus zij gebruiken veel bloemen en hartjes. Ze maken alles zelf! Ze breien bijvoorbeeld een (schouder)bandje of knippen bloemen voor op de jurken.

Elke week wordt er met een klein groepje deelnemers en twee vrijwilligers vol passie gewerkt aan het veranderen van de trouwjurken in een mooi kunstobject. Het is niet alleen een leuke bezigheid, het geeft de deelnemers ook een gevoel van trots. Een van de deelnemers maakte vroeger zelf een aantal trouwjurken en geniet dan ook extra van dit project. Zij maakt samen met een welzijnsmedewerker een jurk met vlinders en zo zijn er nog een aantal jurken in een verschillend thema.

Iedereen heeft zoveel plezier in dit kunstproject dat het elke keer weer een feestje is om te doen. Vanwege het enthousiasme bij zowel de deelnemers als bij de medewerkers van De Noorderkroon wordt er een heuse catwalkshow georganiseerd op maandag 21 februari aanstaande. Zo kunnen alle bewoners en cliënten genieten van de bijzondere creaties. De modellen zijn medewerkers uit alle disciplines binnen De Noorderkroon! De ‘kunstenaars’ kijken erg uit naar dit moment en zijn erg benieuwd hoe de andere bewoners en cliënten zullen reageren op hun creaties!
Dit project geeft zoveel positieve energie en verbinding binnen de locatie dat het ook bij onze locaties Symphonie en Mozaiek een vervolg gaat krijgen.