IGJ heeft vertrouwen in verbetermaatregelen Zorggroep Drenthe

Op 18 december 2018 jl. heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een onaangekondigd inspectiebezoek aan Zorggroep Drenthe, locatie Mozaiek in Zuidlaren gebracht. IGJ bezoekt alle zorgaanbieders die intramurale ouderenzorg leveren op grond van de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet.

Het doel van het inspectiebezoek was te beoordelen in hoeverre de door Zorggroep Drenthe geboden zorg voldeed aan de relevante wet- en regelgeving, professionele standaarden, veldnormen en in het veld vastgestelde kwaliteitskaders. Om de inspecteurs tot een gewogen oordeel te laten komen is een gesprek met de Raad van Bestuur en een afvaardiging van de Raad van Toezicht van Zorggroep Drenthe gevoerd over de besturing van de organisatie.

Daarna bezocht IGJ locatie Mozaiek in Zuidlaren waar zij met het management, operationeel leidinggevenden en verschillende medewerkers van Zorggroep Drenthe heeft gesproken, een rondleiding heeft gekregen, observaties heeft gedaan, zorgdossiers en documenten heeft ingezien. De inspecteurs beoordeelden de samenhang tussen de informatie uit het gesprek met de Raad van Bestuur en de afvaardiging van de Raad van Toezicht, en de bevindingen uit het locatiebezoek.
Zij hebben hierbij onder andere gelet op een aantal normen uit de thema’s: persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverlener, sturen op kwaliteit en veiligheid, en medicatieveiligheid. IGJ heeft toen geconstateerd dat door de bestuurswisseling (juli 2018) Zorggroep Drenthe zelf haar kwaliteitsverbetering goed in zicht heeft en vertrouwen heeft in de wijze waarop Zorggroep Drenthe sturing geeft aan de kwaliteit en veiligheid van zorg.

Zorggroep Drenthe werd gevraagd om voor 1 september 2019 IGJ te informeren omtrent de voortgang c.q. resultaten. Op basis van deze rapportage heeft IGJ geconcludeerd, en op 17 september 2019 formeel laten weten, dat Zorggroep Drenthe actief en voortvarend verbetermaatregelen heeft doorgevoerd. Hiermee sluit IGJ het inspectiebezoek formeel af. Vanzelfsprekend blijft Zorggroep Drenthe continu haar zorg- en dienstverlening vanuit samen lerend verbeteren vorm en inhoud geven, en ziet de conclusies van IGJ daarbij als ondersteunend.