‘Groene’ bus voor Spectrum

Heerlijk ‘groen’ toeren door Beilen. Vanaf maandag 5 november 2018 is dat mogelijk met de elektrische shuttlebus van woonzorgcentrum Spectrum. Op deze duurzame manier kunnen kwetsbare ouderen gemakkelijk reizen naar Spectrum om bijvoorbeeld deel te nemen aan activiteiten of voor een heerlijk diner in restaurant 'Bij de Buren'.

Elektrische bus
Het stond al lang op het verlanglijstje van Astrid van den Bor (Locatiemanager Spectrum) en Rita Bisschop (Wijk- & Welzijnsconsulent; een bus voor cliënten en de ouderen uit het dorp, maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Hiervoor zijn Rita en Astrid op zoek gegaan naar sponsors. 

Sponsoren
“Wat ons betreft is de shuttlebus een mooie aanvulling op de bestaande vervoersmogelijkheden. Een dergelijke voorziening past goed in het streven dat ouderen langer plezierig thuis kunnen wonen. Dat brengt met zich mee dat ouderen meer behoefte hebben om activiteiten te ondernemen om eenzaamheid tegen te gaan. Vervoer kan daarbij een beperking geven. Met deze bus wordt op deze behoefte ingespeeld. Bovendien past het feit dat de bus elektrisch is bij ons duurzaamheids-programma. Daarom heeft de gemeente een subsidie van 25.000 euro toegekend”, aldus wethouder Dennis Bouwman van de Gemeente Midden-Drenthe.

Met de bijdragen van de Gemeente Midden-Drenthe, de Rabobank en de Rotary, was er voldoende geld voor de aanschaf van een bus. Mathijs Mulder van Jumbo Beilen draagt het project een warm hart toe en heeft toegezegd de kosten voor het onderhoud van de bus te sponseren en Thalen Automobielbedrijf stelt stallingsruimte beschikbaar. 

Werkgroep
Nadat bekend was dat er voldoende geld beschikbaar was, vanuit subsidie en giften, is er een werkgroep samengesteld. Deze werkgroep bestaat uit 5 enthousiaste personen. Zij hebben diverse bedrijven in Nederland bezocht om bussen te kunnen vergelijken en zijn zo tot de keuze voor de Iyyo gekomen. Een prachtige ‘groene’ bus, geheel elektrisch aangedreven. De elektrische bus (genaamd Iyyo; de bus komt uit China) heeft een maximale snelheid van 25 km per uur en is geschikt voor 8 personen. “De bus mag alleen in de bebouwde kom van Beilen worden gebruikt, maar dat is prima”, aldus Astrid. “Het gaat er om dat bewoners van woonzorgcentrum Spectrum er binnen Beilen makkelijk op uit kunnen en dat bewoners uit Beilen op een eenvoudige manier naar Spectrum kunnen worden gebracht”. 

Enthousiasme alom “iedereen die hoort van de shuttlebus is enthousiast”, geeft Rita aan. “Bij Spectrum komen al vragen binnen van mensen uit Beilen wanneer ze gebruik kunnen maken van de bus”. Rita is blij met het enthousiasme rondom de bus en verwacht dat hij veelvuldig gebruikt gaat worden. Op woensdag 31 oktober is de bus op een feestelijk manier in gebruik genomen. Vanaf het parkeerterrein bij het gemeentehuis werd de bus door een koor van Marktteam Midden-Drenthe (tevens aangeboden door de Rabobank) naar woonzorgcentrum Spectrum begeleid, om vanaf daar aan zijn vele reizen te beginnen.

Klik hier voor meer informatie over de dienstregeling, opstapplaatsen, hoe u de bus kunt reserveren en wat de kosten zijn.

Wij zoeken vrijwilligers!
Lijkt het besturen van de Spectrumbus u leuk? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die door middel van het rijden met deze bus, anderen willen helpen! Wilt u meer informatie of u aanmelden als vrijwilliger? Dit kan per mail via: spectrum@zorggroepdrenthe.nl of bel naar T. (0593) 52 34 55.