Anticiperen op COVID-19: Teststraat Zorggroep Drenthe maakt snel handelen mogelijk!

Hoe kun je zo goed mogelijk omgaan met een situatie waarover je geen controle hebt? Dat vroeg Zorggroep Drenthe zich af na de 1e ‘coronagolf’.

Het coronavirus overviel ons allemaal, aldus Lex Smetsers, raad van bestuur van Zorggroep Drenthe. Wij hebben veel geleerd van de afgelopen maanden. Gelukkig hielden we in die periode het coronavirus buiten onze muren. Maar terugkijkend op die tijd wisten we één ding zeker; we willen de regie zoveel mogelijk in eigen hand houden.

Dat betekent dat we het risico op een besmetting met het coronavirus van onze bewoners en cliënten zo klein mogelijk willen houden. Maar het betekent ook dat we het leven van alle dag zo gewoon mogelijk willen laten doorgaan als altijd. ‘Samen voor een mooie dag’ is onze ambitie. Ook ten tijde van COVID-19. Snel handelen is daarbij essentieel.

Daarom hebben wij sinds eind september een teststraat voor onze medewerkers operationeel, samen met Interzorg. De afgelopen weken testten we gemiddeld 20 medewerkers per dag; de uitslag van deze testen is binnen 30 uur bekend. Tot nu toe hebben we 348 medewerkers getest. Gelukkig zijn de uitslagen veelal negatief. Soms is dat niet het geval. Wij doen dan direct bron- en contactonderzoek binnen de locatie waar de medewerker werkt. Door onze ervaring met de teststaat kunnen we vervolgens snel handelen. Zo was vorige week woensdagavond een test van een medewerker van De Wenning in Rolde positief. Omdat er meerdere besmettingen waren elders in deze gemeente, hebben wij direct gehandeld. De deuren werden twee dagen, in principe preventief, gesloten. Nog diezelfde avond zijn alle medewerkers van die locatie getest in onze teststraat. De volgende dag zijn de verpleegkundigen naar De Wenning gegaan. Daar testten zij alle bewoners en cliënten. Binnen 24 uur kwamen de eerste uitslagen binnen. Alle uitslagen waren gelukkig negatief. De locatie kon toen weer open en familie kon hun naaste weer gewoon bezoeken. Deze snelheid van handelen was niet mogelijk zonder eigen teststraat.
Inmiddels is ook op twee andere locaties, Mozaiek in Zuidlaren en De Vijverhof in Assen, een medewerker positief getest. Deze locaties zijn ook voor een beperkt aantal dagen preventief in principe gesloten voor bezoek. We doen bron- en contactonderzoek en testen bewoners, cliënten en medewerkers. Ook hier kunnen we weer snel handelen en iedereen snel duidelijkheid geven. De teststraat geeft ons alle tools in handen, om er zo tijdig mogelijk bij te zijn en alles in het werk te stellen om een uitbraak te voorkomen.

De vorige coronagolf leerde ons ook dat bezoek voor onze bewoners en cliënten van groot belang is. De teststraat maakt dat we heel snel zekerheid hebben of iemand besmet is of niet. Om de gevolgen van een eventuele besmetting voor de locatie zo klein mogelijk te houden richten wij een isolatie-unit in. Dit is volgende week operationeel. In deze unit kunnen wij een besmette bewoner of cliënt goed en veilig verzorgen. De rest van de locatie hoeft dan niet te worden geïsoleerd. Het overplaatsen van een bewoner of cliënt naar deze isolatie-unit doen wij natuurlijk niet zomaar. Hierover overleggen wij met de naaste(n) van de besmette bewoner of cliënt. Gelukkig is dit tot nu toe nog niet aan de orde geweest, maar het is prettig om deze mogelijkheid te hebben, aldus Arenda Krol, 1e geneeskundige.