Op bezoek bij openluchtmuseum Ellert en Brammert

Op woensdag 18 mei zijn wij door de ANWB uitgenodigd voor het ‘ANWB helpt mee uitje'. 18 cliënten van de Wester Es en ANWB vrijwilligers brachten een bezoek aan het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.

In het museum, gelegen in de streek van het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuid-Oost Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving die wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. Tot de collectie behoren onder andere een plaggenhut, een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis.

We zijn deze middag met 8 auto's via een toeristische route richting Schoonoord vertrokken. Bij aankomst kreeg iedere cliënt een persoonlijk begeleider toegewezen voor deze middag. Doordat we met 40 personen waren, zijn we allemaal een verschillende richting op gegaan. Op deze manier kreeg ieder een kans om samen met de begeleider het openluchtmuseum te bezichtigen.

Bij het schooltje stond een schooljuf voor de klas en vertelde over het leven in het Ellertsveld. Bij de drukkerij kon je een proefdruk laten maken. Er was een volledige ‘ouderwetse' kapper/barbierzaak, een complete smederij, timmerwerkplaats en verschillende oude werktuigen. Heel veel herkenbare artikelen en werktuigen van waar men mee gewerkt had.

Nadat iedereen het park had bezichtigd was het tijd voor een kopje koffie/thee met Drentse koek. Tijdens de koffie werd de legende van Ellert en Brammert verteld. Men was behoorlijk onder de indruk van het leven van deze barbaarse reuzen. Blij dat men ze nu niet meer tegen kon komen. Onder het genot van o.a. een glaasje advocaat met slagroom werd er nog even nagepraat over deze gezellige middag. Rond 17.00 uur gingen we weer terug gingen richting de Wester Es.

Dit was de tweede keer dat wij uitgenodigd zijn door de ANWB voor het 'ANWB helpt mee uitje!' De cliënten hebben genoten van deze dag en het was wederom prima verzorgd.