Reisgids: Henk Helmantel Westeremden

Dinsdagmiddag 11 oktober jl. vertrokken wij vanaf verschillende locaties met 3 busjes naar Westeremden om de kunstwerken van Henk Helmantel in de Weem te bewonderen.

Zijn opleiding tot kunstschilder genoot hij aan de Academie Minerva in Groningen. Vanaf 1967 is hij werkzaam in zijn geboortedorp, eerst in de pastorie uit 1914. Sinds 1974 in de geheel herbouwde weem. Zijn werk is zeer realistisch van aard met veel aandacht voor de compositie, licht- donker behandeling, de stofuitdrukking en de algehele sfeer. Zijn aandacht gaat vooral uit naar het stilleven en interieurs van kerken en kloosters uit de middeleeuwen. Zelf ziet hij zijn werk staan in een traditie van 5 eeuwen schilderkunst in West-Europa.

Na een korte lezing hebben wij genoten van een kopje koffie/ thee en lekker gebakje en zijn de collectie rustig gaan bekijken. Ook de kerk die er tegenover staat, hebben wij nog een bezoekje gebracht.

De Andreaskerk is een 13e-eeuwse romangotische eenbeukige kerk met recht gesloten koor en dakruiter op de ongeveer 5,5 meter hoge vroegmiddeleeuwse wierde van het dorp Westeremden in de Nederlandse provincie Groningen. De kerk is zoals de naam al aangeeft gewijd aan de apostel Andreas. De kerk meet 28,4 meter bij 10,0 meter in het schip en 10,4 in het koor.

Voor meer informatie over Henk Helmantel klik hier.